Anugerah Ilahi

Anugerah Ilahi

Labels

AINUDDIN (13) ANNIVERSARY (2) APA2 AJE (6) BABY (8) Buah (1) CHATROOM (1) CONTEST (3) EBM (2) ENGAGEMENT (1) FRIENDS (2) Halfest (1) HOBBIES (3) Info (1) JALAN2 (5) KAMI (29) MAKAN2 (9) MASAK2 (8) New Life (4) PREGGY (9) Racun (1) RAMADHAN (1) Refleksologi (1) SABAR (1) Solid Food (1) UBATHATI (3) WEDDING (1)

Followers

Tuesday, September 24, 2013

Assalamualaikum..Salam sejahtera semua..=)

بسم الله الرحمن الرحيم
bismi-llāhi r-raḥmāni r-raḥīm
Assalamualaikum..
apa khabar teman2 sekalian? rindunya nak berblog..lame sgt dah rasanya ku tinggalkan dunia coretan ni..rindu jugak nak 'berblogwalking' kat blog teman2 yg sentiasa update dengan crita2 yg menarik dan perkongsian ilmu yg bernas...syabas uols..walaupun saya tak update blog,tp saya still jadi silent reader anda,walaupun xsekerap dulu..hihi 
hari demi hari..masa mematangkan kita..cewah..dah mai dah ayat penulisan sipi2 novel nih..hehehe
bukan apa masa itu emas kan..tapi berapa ramai di antara kita yg betul2 memanfaatkan masa tu? saya akui sometimes saya sendiri terlepas  pandang mengenai isu ini.

Allah Subhanahu Wa Ta'ala berfirman: 

 Maksudnya:

Demi Masa! Sesungguhnya manusia itu dalam kerugian, kecuali orang-orang yang beriman dan beramal shalih, dan mereka pula berpesan-pesan dengan kebenaran serta berpesan-pesan dengan kesabaran. [al-‘Ashr 103:1-3]

Dalam ayat di atas, Allah Subhanahu wa Ta'ala menerangkan bahawa manusia sentiasa berada dalam kerugian kecuali mereka yang melakukan empat perkara:

1) Beriman, iaitu memiliki aqidah yang sahih lagi kukuh terhadap Allah dan apa yang disyari‘atkan oleh-Nya.

2)Melaksanakan amal salih. Ia bukan sekadar solat, puasa dan zikir, tetapi meliputi semua amalan yang shalih di dalam Islam seperti berbuat baik kepada ibu bapa, menghubungkan silaturahim, cemerlang dalam pembelajaran dan profesional dalam kerjaya.

3) Berpesan-pesan kepada kebenaran. Memberi nasihat, tunjuk ajar dan teguran kepada orang lain tentang apa yang benar dan apa yang salah.

4) Berpesan-pesan kepada kesabaran. Memberi nasihat kepada orang lain agar sabar dalam menghadapi musibah serta sabar dalam melaksanakan perintah larangan Allah.


Tepuk dada tanya diri anda..diantara 4 perkara diatas,adakah kita mengamalkannya? Peringatan untuk diri saya juga,saya juga manusia biasa,masih byk lagi yang perlu di perbaiki  utk menjadi yg lebih baik...In Sya Allah..sama2 kita usahakan..

Pepatah Arab Berbunyi:-

“Masa itu seperti pedang, jika kamu tidak memotongnya nescaya ia akan memotong kamu.” 

 Nabi Muhammad bersabda yang bermaksud:

 “Tidak akan melangkah seseorang hamba itu pada Hari Kiamat hingga ditanyakan mengenai apa yang dihabiskan dalam umurnya, apa yang dilakukan menurut ilmunya, ke arah mana hartanya di usahakannya dan dibelanjakan serta apa yang dibuat oleh tubuh badannya terhadap segala ujian dan tanggungjawab.”(Hadis riwayat at-Tirmizi). 

Jadi teman2 sekalian..bangkitlah!!! ha..ada yg tertidur baca blog saya ni kan..bangkit!!! bangkit!! leleh air liuq tu..aish..hehe..
Oleh itu, kita perlu mendahului masa atau paling kurang menepatinya. Manfaatkanlah hidup kita sebaik mungkin kerana sedetik yang berlalu tidak akan berulang. Ingatlah, setiap saat di dunia ini akan dipersoalkan oleh Allah SWT di akhirat kelak.

 Kesimpulannya,marilah sama2 kita menghargai masa..tak kiralah utk keluarga,belajar,kerja,malah masa untuk diri sndiri juga haruslah dimanfaatkan sebaik mungkin kerana ia adalah sebahagian daripada tanda keimanan kita padaNya..

semoga coretan terbaru ini dapat memberi sedikit ilmu pada kita semua..amin..


No comments:

Post a Comment